Zelf zuurkool maken

Hoe maak je zelf je eigen zuurkool?

Wat heb je allemaal nodig om zelf zuurkool te maken? Zelf zuurkool maken is vrij eenvoudig. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Zorg voor een grote pot en een houten deksel. De pot moet minstens 10 kg kool aankunnen. Zorg ook voor voldoende zout, want ook dit heb je nodig om zelf zuurkool te maken.

Maak de pot goed schoon

Om te beginnen heb je een aardewerken pot nodig, die van binnen is geglazuurd. Deze maak je goed schoon, met soda en water. Spoel de pot goed na. Wanneer je zelf zuurkool maken wilt, dan zorg je ervoor dat de pot goed schoon is en goed nagespoeld. Maak de buitenste bladeren van de kool goed schoon en leg deze onderin de pot. Toch: ook heel wat mensen maken gebruik van een multicooker en in theorie kan dat ook wel. Meer over deze toestellen kan je hier terugvinden, maar ik prefereer toch gewoon een aardewerken pot.

Zelf zuurkool makenDe kool

Snijdt de kool in reepjes, zorg ervoor dat de reepjes dun zijn. Dat maakt de zuurkool lekkerder en aantrekkelijker om te eten. Vul nu de pot met deels kool en deels zout. Dus steeds een laagje kool en dan weer een lepel zout over de kool strooien. Eventueel kun je er jeneverbessen of peperkorrels aan toevoegen, het kan ook beide. Stamp het geheel steeds goed aan. Doe dit met een soeplepel of iets dergelijks, maar zorg, dat het geheel goed in de pot wordt gedrukt.

Wanneer de pot vol is, staat er een laagje pekel bovenop de kool. Dit komt door het aandrukken en het vrijkomen van de sappen.

Zelf zuurkool maken vergt wat energie en zorgvuldigheid

Leg op de zuurkool een schone theedoek en daarop een planje of dekseltje, wat je verzwaard met een steen. Nu gaat het proces echt beginnen. Zelf zuurkool maken is eigenlijk niet zo moeilijk, het kost wat tijd en geduld, maar na een tijdje kun je genieten van je eigengemaakte zuurkool.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Proudly powered by WordPress | Theme: Crimson Blog by Crimson Themes.